sâmbătă, 8 decembrie 2012

Refuz sa traiesc in viitor!

           Nu demult, priveam la ecrane alb-negru, atribuind imaginilor culori, una si una. Faceam cu randul, care dintre noi sa se ridice din pat, sa schimbe postul, din acele butoane mari si greu de manevrat. Acum, nu doar ca avem telecomanda, sunt doua chiar. Nu mai stii din care sa pornesti televizorul si din care sa-l opresti. Ma minunez pe zi ce trece, cum tehnologia asta continua sa spele mintile oamenilor. Aveam un telefon cu lumini galbene. O tastatura care isi arata uzura prin disparitia cifrelor, rand pe rand. Nu mai aveam nevoie de litere, o invatasem pe de rost. Soneria era parca de la instalatia de pom. Bateria tinea o vesnicie. Nokia 1310. Era pe atunci ceva ce astazi poarta numele de I-Phone, iar mare parte din populatie il poarta in buzunare. S-a raspandit mai repede decat adeptii unei secte. Nu il contest. Ma uimeste rapiditatea cu care tehnologia ne poarta in "noutatile" ei. Risipa de bani. Azi ai un model de telefon, maine pe piata se lanseaza altul. Publicitate ferma, orb sa fii sa nu ti-l doresti. Azi conduci un anume tip de masina, luna viitoare aceeasi firma aduce in fata acelasi model, ceva mai "coafat". Esti disperat, vrei sa fie a ta. Rusinea iti apasa pe umeri. Cum este posibil sa conduci o masina care nu este nici macar "noul model"? Din nou, risipa de bani. Cineva spunea ca parintii nostri schimbau mobila o data la zece ani, si nici atunci. Copiii nostri o vor schimba de doua ori pe an, doar pentru a tine pasul cu moda. Cunosc copii de 2-3 anisori care sunt dependenti de tablete si de smart-phone-uri. Puteti sa ardeti acele carticele cartonate din care invatam sa distingem pasarile de animale. Aplicatiile nu doar ca le arata, le si vorbesc. De altfel, puteti sa ardeti si stravechile manuale, nu mai e mult si pe banci vor sta tabletele. Cuvinte precum: stilou, compas, ascutitoare, creion, acuarele... nu vor ajunge in vocabularul generatiilor ce vor veni...si nici tableta nu va pata fata de banca cu cerneala. Ce pacat!

4 comentarii:

Cristi spunea...

Se numeste evolutie si e normala.

joe spunea...

Pentru multi nu e bine, pentru altii evolutia isi intra in drepturi. Nici de Abac nu stiu multi si nu prea conteaza asta acum, nu?

Suntem nostalgici insa ideea e ca suntem multi asa. Peste ani si ani noi vom stii sa trimitem o scrisoare cuiva doar de dragul gestului. Nu te panica, totul e ok! :)

anna spunea...

Joe, ma abtin din a ma panica :)

anna spunea...

Cristi, nu sunt contra evolutiei...poate doar imi este dor de copilarie si de lucrurile simple de atunci.